ПВЦ дограма: Защо?

През последните години се наложи тенденцията за масова подмяна на съществуващата дограма в жилищата в Плевен и региона, и изобщо в цяла България, с ПВЦ дограма. Сравнително малки са дяловете на алуминиевата и дървената дограма. При новото строителство, отново избора клони основно към PVC дограма.

Какво трябва да знаете за ПВЦ дограмата

Най-важният фактор при избора на новите прозорци за вашия дом без съмнение е топлоизлоцията, която те предлагат. Разликата в цената за изработка между видовете профили – трикамерни, четирикамерни или петкамерни не е голяма. Въпреки това, разликата в топлоизолацията на вашия дом е значима, в полза на ПВЦ профилите с повече камери.

Качество на ПВЦ профила

Профилите, от които изработваме ПВЦ дограма са с дебелина на стената 3мм, което отговаря на международната система стандарти RAL. Това гарантира стабилност и устойчивост на външни влияния на готовия прозорец или врата, произведени от Стилпласт 2000. С цел реализиране на по-големи печалби, някои колеги използват ПВЦ профили с дебелина на стената 2-2,5 мм – или клас „Б”. Те естествено са по-евтини, но са и с несъмнено по-лоши свойства за здравина и топлоизолация.

Стоманена армировка

Много важен фактор за стабилността и дълготрайността на дограмата и конструкцията е армировката. Армировката е стоманеното усилване, което се влага в ПВЦ профилите при производство на ПВЦ дограма. От това зависи стабилността на ПВЦ дограмата, устойчивостта и на температурни амплитуди и ветрови натоварвания, както и гаранцията за дългогодишна безпроблемна експлоатация. За съжаление, съществуват некоректни производители на ПВЦ дограма, които „икономисват“ от армировка, което от своя страна води до много по-слаба конструкция на дограмата и бързото и повреждане.

Стъклопакет

Стъклопакетът, който изберете за новите Ви ПВЦ прозорци съставлява до 75% от площта на прозореца, което го прави не по-малко важен от профила. Стъклопакетите могат да комбинират две или три стъкла от еднакви или различни видове – бяло стъкло, К-стъкло(нискоемисийно стъкло) и STOPSol(слънцезащитно стъкло). Както споменахме по-рано, най-важен фактор при прозорците е топлоизолацията. Клиентите ни най-често избират между обикновен стъклопакет – бяло+бяло и нискоемисиен стъклопакет (коминация от К-стъкла). За разлика от първия, нискоемисийният предлага почти два пъти по-добра топлоизолация, а разликата в цената от 10-12 лв на м2 определено си струва.

Видове отваряне

Видът на отваряне – обикновено или двуплоскостно – в една или две равнини е въпрос на функционалност, а второто предлага далеч по-добри удобства срещу неголямо оскъпяване от около 20лв за крило.

Как да не бъдете измамени?

Както споменахме по-горе, при поръчка на ПВЦ дограма, клиентите често прибягват към фирми, които им предлагат съмнително ниски цени. В последствие остават потърпевши от объркани размери, нискокачествени профили и спестена армировка, което от своя страна води до по-скъпа инвестиция, тъй като подобни изделия рядко издържат повече от 2-3 години след монтажа. Нашият съвет е да използвате услугите на фирма сертифицирана по ISO, т.е. да е внедрила и да упражнява система за контрол на качеството при производство. Стилпласт 2000 ООД е една от малкото такива в гр. Плевен и региона.